Lumea arhitectului Josef Jacob Schieffeleers

În perioada celei de-a doua căsătorii, soții Florescu achiziționează un teren la Sinaia și hotărăsc ridicarea aici a unei vile de vacanță, alegere perfect justificată de puternica atracție constituită de ridicarea Peleșului ca reședință regală și integrată în ”febra” conturării orașului regal Sinaia, de către toți cei ce se considerau importanți în stat sau apropiați ai Casei regale.

Cuplul, Alina Știrbei, fata cea mică a domnitorului Barbu D. Știrbei și General  Ioan Emanuel Florescu alege ca dată de începere a somptuoasei lor vile din Sinaia exact data la care pornesc și lucrările la Palatul Peleș, adică 1874, iar arhitectul elaborator al proiectului era unul din tinerii formați la școala de influență germană, un olandez, naturalizat ulterior în România : Josef Jacob Schieffeleers (1850 – 1919).

Proiectul vilei Alinei Știrbei, din Sinaia, va fi cel care va deschide cariera tânărului arhitect, angajat ulterior de către Dimitrie Ghica la Eforia Spitalelor Civile și construind pentru Sinaia : Hotelul Caraiman, o serie de vile, parcul Ghica, iar pentru București Spitalul Colțea, Palatul Băilor Eforiei, Manufactura Tutunului și multe vile particulare.

Fiind între primele familii boierești care își ridică un domeniu alături de cel regal, la Sinaia, Vila Florescu – Ştirbei este considerată a doua ca vechime din stațiune, după cea a prințului Dimitrie Ghica, azi dispărută. Stilul era propriu și familiei Știrbei, care îl promovase încă din reședința de la Buftea , ridicată cu cca 10 ani mai înainte.

Spre deosebire de palat, capela este realizată într-un frumos stil neoclasic, anul ridicării nefiind cunoscut. Diferența majoră de stil, poate duce la concluzia existenței unui al doilea arhitect, o ipoteză îndreptându-se spre Andre Lecomte de Nouy. Despre capelă se știe că funcționa la 1877, iar în 1878 se semnează între Alina Știrbei și pictorul Gheorghe Tăttărescu un contract pentru pictura interiorului. Deși numită acum „capelă romano-catolică” ea a fost imaginată ca o capelă ortodoxă, cu tâmplă și cu un decor pictat interior conform cu desfășurarea și canoanele ortodoxe.

Remarcat de prințul Dimitrie Ghica, care conducea Eforia stațiunii Sinaia, tânărul Jacob Schieffeleers, este angajat în 1875 în serviciul Eforiei, lucrând pentru ea 13 ani. În 1881, Eforia a ridicat cel de al treilea hotel din Sinaia, Hotelul Caraiman, proiectat de Schieffeleers. Amplasat tot în parc, avea în faţă un havuz cu o fântână arteziană, administrat ca şi Hotelul Sinaia de către Jodeph Ungarth, valetul prinţului Dimitrie Ghica. Ugarth avea să fie,  la 1870, primul „hotelier“ al comunei Podul Neagului (Sinaia avea să fie atestată ca oraş la 1 decembrie 1874). Însărcinat să administreze primul hotel din Sinaia, apoi și următoarele construite de Eforie.

Pe terenul cuprins între vechiul Hotel Sinaia, Hotelul Regal, Hotelul Caraiman, Eforia a proiectat în 1881, o grădină publică pentru amenajarea căreia a fost angajat peisagistul Eder din Belgia.

După succesele timpurii, arhitectul Jacob Schieffeleers, proiectează, tot la Sinaia, Stabilimentul Băilor, planul urbanistic al stațiunii, parcul central, o serie de vile particulare, apoi în București,  Spitalul Colțea (aripa noua), Palatul Eforiei Spitalelor Civile de pe Bdul Elisabeta. În 1889-1890 realizează Legația Franței la București, o clădire impunătoare în piața Amzei.

Între 1893-1903 este numit director adjunct la „Societatea Română de Construcțiuni și Lucrări Publice”, în această calitate primind însărcinarea de a superviza lucrările la Palatul Poștelor și Telefoanelor (proiectat de arh. Alexandru Săvulescu), Ministerul Domeniilor (operă a arh.Louis Blanc) sau Palatul Cotroceni (arh. Paul Gottereau). Josef Jacob Schieffeleers a încetat din viață în 1919.

De numele său este legată ridicarea Eforiei Spitalelor din București, precum și sediul Ambasadei Franței din Piața Amzei.

Numele arhitectului va fi restrâns la „Schiffelers” în decretul de obţinere a cetăţeniei române, semnat de Regele Carol I în 1885.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.