Gradinile Bucurestiului de altadata: Union

Pe strada Regala era un hotel. I se spunea Simplon, fusese construit pe locul rămas viran după ce un sir de case prăpădite fuseseră dărâmate. Aceste case aparţineau coloniei elveţiene de la Bucureşti, unde se găsea si o pista de popice, un fel de club de întrunire a membrilor coloniei.

Pe acest loc s-a aflat și a făcut mare vâlvă, prin anii 1870, Gradina Union Suisse, care găzduia seara de seara spectacolele unei trupe franceze, dar mai ales şansonetele lui I.D. Ionescu. Şansonetistul era un răsfăţat al bucureştenilor. Peste tot auzeai, la berărie sau chiar pe stradă, fredonându-se cu frenezie: “Cu o botină/de cea mai fină/Și c’un picior foarte uşor…”. In 1877, scria Constantin Bacalbaşa. I.D. Ionescu era în culmea gloriei.

Gradina Union se dovedea mult prea mica pentru numărul mare al celor doritori să-l asculte pe şansonetist sau sa vadă “comediile nemţeşti”, vorba lui jupân Dumitrache. Cronicarii contemporani vorbesc de aşezarea meselor până și pe trotuar. Si, cu toate acestea, in fiecare seara 200-300 de persoane rămâneau pe dinafara. Era primul actor roman care câştiga foarte bine, in aşa fel încât putea sa depună bani la bancă în fiecare săptămână. La Union veneau amploaiaţi, negustori, poliţişti din stirpea lui Ipingescu, casnice ambetate gen Zița din “O noapte furtunoasă”.

In vremea războiului din 1877-1878, spune C. Bacalbaşa, grădina se umplea de ofiţeri ruşi, “foarte dedaţi la băuturi, plini de parale si aruncau banii cu amândouă mâinile“.

Nu a lipsit de la Union nici prințul Gorceacoff, cancelarul țarului venit să vadă trupa Fanelly și să asculte cupletele lui I.D. Ionescu. Istoricii spun că întâmplările de la Grădina Union ar fi fost repede date uitării dacă n-ar fi intrat în nemurire odată cu “O noapte furtunoasa”.

In fond, spectacolele de la grădinile de vara Orfeu sau Rașca, aflata pe locul unde este azi Arhitectura, sau Guichard din spatele Palatului Regal, unde juca trupa lui Pascaly, aveau o calitate a actului artistic și a atmosferei superioare. Filmul “O noapte furtunoasă” realizat in 1942-1943 sub bagheta regizorala a lui Jean Georgescu, cu o galerie de mari actori ai teatrului romanesc, si in care I.D. Ionescu a fost interpretat de actorul ieşean Miluţă Gheorghiu, dublat de vocea lui Jean Moscopol, a consacrat Grădina Union ca etalon al bucureşteanului vesel și dornic de distracţie. (va urma)

Grădinile de vară ale Bucureștiului: Union, gradina sansonetelor@danmanusaride,ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.