Marcel Gautherot: The Monograph

 

Marcel Gautherot (1910–1996), parizian get-beget dar stabilit in Brazilia, a fost unul dintre maeștrii artei fotografice ai secolului XX, autor al documentarului care prezintă ridicarea celei mai moderne capitale, Brasilia, din 1958 până în 1960.

 

The Monograph, documentarul lui Gautherot este, de fapt, o odă fotografică închinată arhitecturii moderne, cu precădere marelui arhitect Oscar Niemeyer, cel care a realizat și supervizat ridicarea noii capitale a Braziliei, în spiritul curentului Bauhaus, reprezentat de o pleiadă de arhitecți în frunte cu Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe și Le Corbusier.

În 1930, Gautherot a abandonat studiul arhitecturii pentru a se dedica în totalitate pasiunii sale pentru fotografie. S-a stabilit la Rio de Janeiro, unde a fost asimilat de cercul de artiști și intelectuali brazilieni, devenind una dintre cele mai reprezentative figuri ale culturii carioca, alături de arhitecţii Oscar Niemeyer și Roberto Burle Marx.

The Monograph cuprinde 150 de eseuri fotografice care demonstrează apetitul autorului pentru arhitectura modernă și maeștrii care au șlefuit-o.

National Congress Palace, Brasilia | Marcel Gautherot


Esplanade, Brasília | Marcel Gautherot


National Congress Palace, Brasilia | Marcel Gautherot


Alvorada Palace, Brasilia | Marcel Gautherot


National Congress Palace | Marcel Gautherot

Marcel Gautherot: The Monograph@danmanusaride.ro

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.