Sir Elton John si faimoasa sa colectie de imagini

În luna noiembrie s-a inaugurat la muzeul Tate Modern din Londra expoziția “The Radical Eye: Modernist Photography from the Sir Elton John Collection”, o selecție de 175 de fotografii rare, pe care faimosul muzician le-a achiziționat de-a lungul timpului.

Sir Elton Hercule John deține peste 8000 de fotografii, adunate în 25 de ani de pasiune pentru imaginea transpusă pe hârtie, o pasiune pe care celebrul cântăreț o asemuiește cu fascinația unui copil care intră într-un magazin de dulciuri.

Fotografia aleasă pentru ilustrare este: Salvador Dali, New York (1947), semnată de Irving Penn.

Irving Penn (n. 16 iunie 1917, la Plainfield, în New Jersey – d. 7 octombrie 2009, New York City, New York) a fost un fotograf american, profilat inițial pe portrete sau modă, Penn a fotografiat mai târziu deseori natură moartă. Împreună cu Richard Avedon, Penn se numără printre cei mai renumiți fotografi americani din secolul XX. Colecția lui de fotografii este păstrată la Art Institute of Chicago.

Irving Penn s-a născut într-o familie de evrei din Rusia, iar la vârsta de 18 ani s-a înscris la Philadelphia Museum School of Art, unde a studiat desenul, pictura, grafica și designul sub îndrumarea lui Alexey Brodovitch. În perioada 1937-1938 lucrează ca desenator la Harper’s Bazaar, unde îi sunt publicate câteva lucrări.

Penn a lucrat timp de doi ani ca designer independent, iar în 1940 a devenit director de artă la Saks Fifth Avenue. După un an, a plecat în Mexic și SUA, unde a pictat și a realizat fotografii. La întoarcerea în New York, Alexander Liberman, director artistic al revistei Vogue, i-a oferit postul de asistent. Penn a lucrat la aspectul revistei, iar la inițiativa lui Liberman, a încercat chiar el să realizeze fotografii.

Prima fotografie a lui Penn pe coperta Vogue a apărut în octombrie 1943. El a continuat să lucreze la această revistă de-a lungul carierei profesionale, implicându-se în domenii diverse precum publicitate, fotojurnalism și ilustrație. În 1950, Penn și-a deschis propriul lui studio în New York, devenind unul dintre cei mai cunoscuți artiști fotografi americani contemporani.

Sir Elton John si faimoasa sa colectie de imagini @ danmanusaride.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.