Parisul vesel – Gay Purr-ee

Despre Paris am scris un capitol important dintr-o carte (click aici). Aș putea însă să mai scriu câteva sute de pagini, căci poveștile despre Paris apar cu fiecare zi, cu fiecare oră, pe măsură ce orașul se gătește pentru a-și primi oaspeții. Domnul ăsta cu mustățile îngălbenite de fumul de țigară subțire de foi, adică personajul pe care mi-l închipui când mă gândesc la Paris, chiar acum mai născocește câteva povești, pe care o generație viitoare le va depăna, în ciuda pesimiștilor care cred, conform principiului ciclicității istoriei, că pământul își va da obștescul sfârșit sufocat de gesturile nesăbuite ale omului. N-avem noi șansa să participăm la un astfel de foc de artificii!

Astfel încât ne rămân de depănat povești. Într-o toamnă, la Paris, i-am văzut pantofii în Grădinile Luxemburg. M-am bucurat că a ajuns unde și-a dorit toată viața. Este vorba despre „Doamna invizibilă”. Apoi am zărit câteva postere drăguțe în metrou, am băut o cafea tare bună în „Barul cavoului” din Ile de la Cité și, seara, am savurat piesa de teatru „Monologurile vaginului”, la Théâtre Michel din al 8-lea Arondisment, foarte aproape de L’église de la Madeleine.

„Le Petit Chasseur”, un motan de pe acoperișul garsonierei în care am locuit  pe Rue de Charonne, care mi-a și sugerat titlul acestui post, mi-a șoptit că ar vrea să părăsească Parisul și să se mute pe un acoperiș ceva mai cald, la Deauville sau Biaritz. Deh, gusturi și gusturi! Ori simțea că Parisul o să devina, în scurt timp, un oraș trist?

Toate ilustrate mai jos, într-un documentar foto încă vesel cu și despre bătrânul cu mustăţi îngălbenite…

11-la-femme-invisible

28-humour-involontaire-en-roumain

30-le-noir-et-blanc

19-entree-gratuite-par-lavant

20-la-version-6-9

2008-11-10-11

Parisul vesel – Gay Purr-ee @ danmanusaride.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.