The Gherkin, castraveciorul londonez

La numărul 30 pe St.Mary Axe se înalță poate cea mai nonconformistă clădire a Londrei și a cartierului City, sediul celei mai mari companii de reasigurări din lume, Swiss Re. Denumită ”The Gherkin” (castraveciorul), clădirea proiectată de Norman Foster și inaugurată în 2004 este și prima clădire ambientală înaltă, construită la Londra. Având 40 de etaje și 180 de metri înălţime ”The Gherkin” este ridicată pe fosta locație a sediului Bursei Mării Baltice, avariat de o bombă detonată de IRA (Armata Republicană Nord-Irlandeză), la 10 aprilie 1992.

20husa11-10

 

Aici ar fi trebuit să se înalțe Millenium Tower, un zgârie-nori de 386 de metri înălţime, cu 140.000 de metri pătrați de birouri, apartamente de lux și magazine, dar, considerând că înălţimea ar fost în contrast cu scara imobilelor din zonă, proiectul a fost respins de către municipalitate.

 

Poreclită The Gherkin, construcția seamănă cu un castravete, de aici și multe glume cu tentă sexuală, dintre care cele mai nevinovate sunt ”Castraveciorul erotic” sau ” Cristal Phallus”, cu trimitere la forma sa și Cristal Pallace, o altă clădire controversată a Londrei.

 

Turnul din sticlă din City folosește metode de economisire a energiei care îi permit să consume doar jumătate din energia pe care o consumă o clădire din clasa sa. Între geamurile duble circulă un curent de aer care izolează perfect interiorul de exterior atât vara cât și iarna dar asigură și aerul rece (vara) și cel cald (iarna). Sistemele de încălzire solară precum și zonele verzi din interior completează caracterul ecologic al clădirii de pe Mary Axe Street.

 

Interesant este că partea superioară (capacul curbat) este turnat dintr-o singură bucata de sticlă, pentru a asigura etanșeitatea.

 

 

The Gherkin, castraveciorul londonez @ danmanusaride.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.