Albastru de Venetia

albastru-de-venetia-1

Încă din secolul al V-lea d.Hr., în fața năvălirilor barbare ale triburilor germanice în toată Europa, populația din zona delimitată astăzi de orașele Grado și Ravenna s-a refugiat în lagunele înșirate de-a lungul țărmului Adriaticii, punând bazele unor mici așezări de pescari. În mare parte săraci, locuitorii de aici trăiau în bună pace și pe picior de egalitate, fericiți că au un loc unde să-și înalțe o casă, fie și pe niște piloni groși din lemn, bătuți temeinic în apele lagunei. Decorul lacustru al acestor sate, dar și mărinimia apelor care îi hrănea, au generat un fel de jurământ pe viață al locuitorilor acestor meleaguri, cu marea. Nescris la început, dar, întotdeauna respectat.

albastru-de-venetia-6

Secolele ce au urmat au transformat Veneția într-un puternic centru comercial, dar și militar al Adriaticii, consolidând legătura ancestrală a oamenilor de aici cu apele.

albastru-de-venetia-4

Echilibrul politic al civilizației lagunare a permis alianțe puternice, dar și drepturi lărgite referitoare la exploatarea comercială asupra mării. În secolul al XII-lea, Papa Alexandru al III-lea, instituia printr-o bulă papală, căsătoria onorifică dintre venețieni și mare. În cadrul unei ceremonii solemne, Sfântul Părinte i-a oferit Dogelui Veneției un inel și i-a spus: „Primiți acest dar întru cinstirea imperiului vostru de pe mare. În fiecare an, în această zi, vom celebra căsătoria voastră cu marea, consacrând puterea asupra ei, precum cea a soțului asupra soției sale”.

Albastru de Venetia @ danmanusaride.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.