O particularitate a solului Italiei este structura sa argiloasă, extrem de fragilă la orice mișcare seismică și predispusă alunecărilor de teren. În Italia întâlnim un fenomen geologic creat de contactul umidităţii cu depozitele de calcar din sol, fenomen denumit „calanchi”.

tuscany

Clima este caldă și extrem de uscată, iar precipitațiile sunt concentrate în anumite perioade, în care plouă neîntrerupt. Versanții muntoși sunt astfel „spălați” de ape. Procesul este rapid și distrugător, versanții munților fiind măcinați de sedimentele extrem de corozive, prin conținutul ridicat de sodiu. Viteza de degradare a pantelor este influențată de conţinutul solurilor, dar și de temperaturile din aer. În regiunile aride solurile mai puțin adânci și cu puțină vegetație au cel mai mult de suferit. Acest fenomen este vizibil în Emilia-Romagna, Toscana, Basilicata, dar și în Umbria, regiune puternic afectată de recentele cutremure.

under-the-tuscan-sun

 

Am fotografiat fenomenul „calanchi” la Riolo Alto și Brisighella, două mici orășele de pe dealurile Emiliei-Romagna, unde este atâta liniște încât îți auzi pașii.

Brisighella este o mică localitate cocoțată pe dealurile situate între Apeninii de Nord și câmpia romagnolă, chiar la granița cu Toscana. Din zona plana a Faenzei, drumul se cațără pe dealuri, încet-încet urmând să descoperi zidurile vechilor cetăți medievale de aici.

under-the-tuscan-sun01

Peisajul ce se deschide spre văile Sillaro și Ronco este splendid. Iar crestele galbene ale dealurilor, afectate de fenomenul „calanchi” par desprinse dintr-un peisaj lunar. Nu mai vorbim despre calitatea strugurilor din aceste soluri calcaroase, cele mai cunoscute fiind Sangiovese și Albano di Romagna, ambele roșii, seci și aspre.

dsc_9760

Ravene © danmanusaride.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.