Cel mai mare teatru al Romei Antice

Mulți turiști care descinteatrul marcellus romad pentru prima dată la Roma lesne confundă o clădire semicirculară din apropierea Muzeelor Capitoline cu celebrul Colosseum Roman. În realitate, prima clădire, masivă și cu cu arcade zvelte, seamănă cu Amfiteatrul lui Flavius și, pe undeva, împărtășea aceeași funcțiune cu acesta, aceea de a distra populația imperiului.

Teatrul lui Marcellus, căci despre el este vorba, a fost ridicat în primul secol d.Hr. pe flancul sud-vestic al Dealului Capitolin și foarte aproape de forumul antic. Așadar, imensul teatru în aer liber, care putea găzdui 20.000 de spectatori, este mai „bătrân” cu 85 de ani decât Colosseumul și i-a servit acestuia drept model.

Pe latura ce mângâie Tibrul, s-a ridicat Palatul Orsini, în timpul celei mai prodigioase perioade de creaţie artistică din istorie, Renașterea italiană. Palatul a aparținut inițial familiei Savelli, care l-a vândut influentei familii Orsini, familie princiară ce a dat trei papi, treizeci și patru de cardinali și multe alte figuri religioase. Trebuie menționat că la 1525, atunci când a fost ridicat palatul, cea mai mare parte din Teatro Marcello fusese distrusă de timp și timpuri.

teatrul marcellus roma2

Interesant este că în timpul ocupației fasciste, multe familii cu antipatii față de regimul lui Hitler și Mussolini, au fost adăpostite în Palatul Orsini, precum ducesa de Sermoneta, căutată de Gestapo, dar și mulți evrei. Palatul era locuit în acele timpuri tulburi de Marchiza Iris Oriogo Val d’Orcia, soția diplomatului italian Antonio Oriogo Val d’Orcia.

Julius Caesar a fost cel care a comandat ridicarea Teatrului Marcellus, după victoria împotriva lui Pompei și preluarea controlului asupra Romei. Cneus Pompeius Magnus, care făcuse parte din primul Triumvirat alături de Cezar și Crassus, își construise propriul teatru în 55 î.Hr. iar cel care devenise Dictator perpetuus (Dictatorul pe viață) al Romei își dorea ceva grandios, nemaiîntâlnit până atunci. Cezarul n-a apucat să vadă terminată construcția, fiind asasinat, în mod ironic, în Teatrul lui Pomei, în 44 î.Hr.

Împăratul Augustus a continuat construcția, închinând-o nepotului său înfiat, Marco Marcellus, mort în condiții misterioase la vârsta de 19 ani, se pare otrăvit de Livia, soția împăratului, pentru a facilita accesul la tron al fiului său, Tiberius.

teatrul marcellus roma3

Împăratul Augustus a inaugurat teatrul în 11 î.Hr. cu 600 de tigri aruncați în arenă. Teatrul, de formă semicirculară a fost cel mai mare al Romei, cu o deschidere de 120 de metri și o înălțime de 30 de metri. A continuat să fie folosit vreme de 400 de ani, fiind cunoscut pentru spectacolele obscene ce se puneau în scenă aici.

Se pare că mare parte din construcția grandioasă a fost „demontată” pentru a furniza piatra necesară construcției de biserici în anii întunecați ai Evului Mediu, dominați de înlăturarea și combaterea învățăturilor care nu corespundeau intereselor și ideilor bisericii romano-catolice.

În 2012, urmașii proprietarilor, au scos la vânzare întregul domeniu, în suprafață de 3.300 de metri pătrați, pentru suma de 26 milioane dolari.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.