Londra privita din avion si trei simboluri

Pornind de la Mansion House și coborând la Wlbrook și Dowgate, descoperim leagănul Londrei, locul unde s-a născut metropola de astăzi. Acest traseu era, de fapt, cursul unui canal al râului Tamisa, astăzi un firicel de apă subteran. La confluența dintre marele și micul curs de apă, a apărut o civilizație înfloritoare, unde neguțătorii făceau comerț cu metale, lemn de construcții și sclavi cu galii. Aceștia din urmă au dat de știre romanilor despre potențialul zonei.

Deși au descins în Britania în 55 î.Hr. romanii nu au putut-o cuceri decât zece ani mai târziu, fondând portul Londonium. Încastrată în zidul bazilicei St.Swithin, pe Cannon Street, găsim o adevărată relicvă: piatra militară, plasată în centrul orașului, locul de unde romanii măsurau toate distanțele. Semnul distinctiv al lirei sterline (£) a fost adoptat de la prima litera a cuvântului latin Libra, care înseamnă livră, liră. Interesant este că în sistemul pre decimal britanic, un penny era reprezentat de litera ”d”, de la denarius, echivalentul roman al celei mai mici monede.

londra-privita-din-avion-si-trei-simboluri-2

 

Una dintre unitățile de măsură extrem de populare în Marea Britanie și nu numai este „piciorul”. Ei bine, în secolul al XIV-lea, multe produse, mai ales textile, vândute în magazinele din jurul catedralei St.Paul’s erau măsurate cu ajutorul așa-numitului „St.Paul’s foot”, o măs
ură ce a stat la originea standardului de măsură 1 picior = 12 inches sau 30,48 cm

 

 

În anul 1829 și-au făcut apariția pe străzi primele omnibuze trase de trei cai, formulă importată de la Paris, care a revoluționat transportul public, în condițiile în care, la vremea aceea în oraș circulau doar 1200 de vehicule trase de cai, iar pe Tamisa nu mai puțin de 3000 de ambarcațiuni. Astfel, Tamisa a devenit cel mai important bulevard al orașului.

londra-privita-din-avion-si-trei-simboluri-1

 

De rare ori se poate fotografia din avion așa cum se întâmplă din zborul București-Londra, înainte de aterizarea pe Aeroportul Heathrow. Aproape că îți dorești să tot revii în capitala Regatului Unit pentru a privi din nou și din nou priveliștea extraordinară care ți se înfățișează.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.