Orasul in care oamenii se uita de sute de ani la stele

dsc_8552Praga este un oraș mistic sau, mai degrabă, un oraș în care s-au încercat mai toate experimentele mistice: transformarea metalelor comune în aur, crearea unui „elixir al vieții fără de moarte” sau descoperirea „pietrei filosofale”. N-a reușit niciunul, însă praghezii continuă și astăzi să se uite la stele, fiind convinși că în spatele poziției și mișcării aștrilor, a constelațiilor sau a unor fenomene cerești se află răspunsurile privind trecutul, prezentul și viitorul planetei noastre.

Astfel încât, aproape am rămas nepăsător când am aflat că aproape 70% dintre cehi sunt atei. Mai mult, majoritatea sunt preocupați de ocultism. De exemplu, la cel mai important pod peste râul Vltava și singurul o bună bucată de vreme, Karlov, s-au folosit precepte ale matematicii astrale, piatra de temelie a podului a fost așezată în anul 1357, luna a 9-a, ziua a 7-a, ora 5.31 fix, astfel că numerele impare să se repete simetric. Ia să vedem, ce avem? Păi 1-3-5-7-9-7-5-3-1.

dsc_8533

Praga este, pe lângă un important punct turistic un oraș profund cultural, o enumerare sumară a figurilor care s-au născut, au trait o perioadă de timp, ori s-au stabilit la Praga fiind pe deplin lămuritoare: scriitorii Franz Kafka și Jaroslav Hašek, compozitorii Ludwig van Beethoven și Antonín Dvořák, poetul Rainer Maria Rilke, regizorul Miloš Forman, manechinul Eva Herzigová sau scriitorul și omul de stat Vaclav Havel dar și Madeleine Albright, fost secretar de stat american.

Mulți dintre ei au vorbit sau au scris cu har despre orașul de pe râul Vltava, dar poate cele mai profunde cuvinte, dar și cele mai simple le-a scris poetul Jaroslav Seifert, în cartea „Toate frumusețile lumii”, care i-a adus Premiul Nobel pentru literatură, în 1981. Seifert scria că: „Praga este ca o femeie: tandră, capricioasă și profundă”.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.