Catedrala St. Paul invaluita in fum

La orele 18:15 GMT, la 29 decembrie 1940, Catedrala St. Paul din Londra, trecea prin a 114-a zi de Blitz Krieg german. Deși atacul aerian era programat pentru întreaga noapte, bombardierele germane s-au retras mai devreme din pricina ceții. În oraș, Crăciunul însemnase o stare de veghe în stațiile de metrou sau adăposturi. Până la 18:30 GMT în acea duminică seara rece, Square Mile era în flăcări. Bănci, birouri, biserici și case au fost incendiatee, arzând ca la „Marele incendiu” din 1666.

791px-aircraft_spotter_on_the_roof_of_a_building_in_london-_st-_pauls_cathedral_is_in_the_background_-_nara_-_541899

Primul-ministru Winston Churchill a trimis vorbă: Catedrala St. Paul trebuie să fie protejată cu orice preț – ar ridica moralul pen

tru a salva capodopera arhitectului Christopher Wren.

Dar orașul, în ansamblul său, a avut de suferit. Rețeaua de apă a fost distrusă.

Pompele nu mai puteau proteja catedrala de micile incendii. Nici Tamisa nu putea fi folosita, o mulțime de bombe zăcănd în noroi, neexplodate. Locuitorilor Londrei, care apărau catedrala, le mai rămăsese o singură soluție: să care apa cu gălețile de la cele mai apropiate cișmele. Oamenii au muncit ore în șir pentru a stinge cercul de foc din jurul lăcașului de cult, dar la orele 21.03 GMT o bombă a căzut pe acoperiș, incendiindu-l. Tabla a început să se topească, anunțând dezastrul. Din fericire, bomba a căzut înăutru și a fost înăbușită cu nisip.


old-historic-photos-711__605

 

Dimineața, londonezilor care trăiseră dezastrul în adăposturi nu le venea să creadă.

St.Paul rezistase falnică sub ploaia de bombe germane. A fost, poate, cea mai importantă zi a asaltului aerian german asupra Londrei.

Niciodată atât de mulţi nu au datorat atât de mult celor puţini”, a spus Winston Churchill, prim-ministrul de atunci al Marii Britanii referindu-se la piloţii militari din cadrul Royal Air Force care au reuşit să oprească puternica flotă aeriană a Luftawaffe-ului german.

„Bătălia Angliei” se încheiase, iar la St.Paul se trăgeau clopotele pentru a chema londonezii, din nou, la slujbă. Viața, în capitala Regatului Unit, revenea, oarecum, la normal.

 


31a09802e6b77be4912f2870223f8edf

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.