Cum au ajuns americanii pe luna cu ajutorul nazistilor

Rar mi-a fost dat să observ un rasărit de lună atât de timpuriu, ca la Veneția, în 2010. Și, nu știu de ce, mi-am adus aminte de o poveste tulburătoare legată de astrul care aduce atâta tristețe la Veneția, la vremea fluxului, vreme când prin oraș apar podinele pe care turiștii umblă împlecitindu-se, de parcă ar fi pe catalige.

Iată povestea: la sfârșitul ultimei conflagrații mondiale, inteligența americană a lansat o operațiune secretă, denumită „Paperclip” (agrafa de birou). În cadrul acestei operațiuni, Biroul de Servicii Strategice (OSS), autorizat în septembrie 1946 de președintele Harry Truman, a fost folosit pentru a recruta oameni de știință din Germania nazistă pentru a lucra în Statele Unite. Aceștia au primit cetățenia americană sub alte identități.

Mai mult de 1500 de savanți, ingineri și tehnicieni germani au ajuns să lucreze pentru S.U.A. Majoritatea fuseseră implicați la fabvonbraun_cdcase1ricarea rachetelor Aggregat, V-1 și V-2 la uzinele Peenemünde din Germania nazistă, grup cunoscut sub numele de Wernher Von Braun Group.

Wernher von Braun, ofițer SS, conducător al programului de creare a rachetelor germane (cea mai cunoscută: V-2) atât înainte de-al Doilea Război Mondial, cât și în toiul lui, a fost adus în Statele Unite, împreună cu o bună parte a echipei sale științifice.

El a fost „părintele” programul militar american ICBM (Intercontinental ballistic missiles, „rachete balistice intercontinentale”), apoi a lucrat la NASA, ca director al Centrului Marshall pentru Zboruri Spațiale (Marshall Space Flight Center) și ca șef al proiectului rachetei Saturn V, superracheta anilor 1960 care a permis Statelor Unite să lanseze în spațiu nave din ce în ce mai performante din seria programului spațial Apollo, care a culminat cu aselenizarea astronauților în misiunile spațiale Apollo 11, Apollo 12, Apollo 14, Apollo 15, Apollo 16 și Apollo 17.

Racheta nazistă V-2, a ucis peste 7.000 de oameni în Marea Britanie între 1944 și 1945 (la care se adaugă un număr și mai mare de victime în anii de dezvoltare și testare în Germania a rachetei), iar von Braun a fost decorat de două ori de Hitler și o dată de Institutul F
ranklin din Philadelphia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.