Rusul care leagă cele doua maluri ale Senei

Podul Alexandre III a fost inaugurat pentru Expoziția Universală de la Paris în 1900. Este un pod de oțel de aproape 40 de metri lățime, imaginat într-un singur arc lung de 107 de metri, cu trei puncte de articulare. Piatra de temelie a fost pusă de țarul Nicolae al II-lea al Rusiei în 1896, iar construcția a fost destinată prieteniei franco-ruse, parafată prin tratatul de alianță, semnat la 1891 de Președintele Republicii Franceze, Sadi Carnot și țarul Alexandru al III-lea, care a și dat numele trainicului pod. De ce avea nevoie Franța de acastă alianță? Pentru simplul fapt că aproape pierduse controlul Europei, în favoarea Triplei Alianțe: Germania, Austria și Italia.

alexandre-iii

Construit în centrul Esplanadei Invalizilor, podul Alexandre III, te conduce dinspre Grand Palais și Petit Palais, aflate față în față, spre Domul Invalizilor, un sanctuar al armatei franceze. Mulți naționaliști francezi au protestat față de alegerea denumirii podului, susținând că între două simboluri ale Franței, Palatul Elysee (reședința președintelui republicii) și Invalides (fief-ul armatei) nu trebuie să fie amestecat un străin, mai ales când acesta era pe jumătate german (mama țarului Alexandru III era prințesă de Hessa și de Rin).

Totuși, țarul Alexandru III (1845 – d.1894) demonstrase pe tot parcursul vieții sale că în afară de votcă, pe care o purta în niște buzunare speciale cusute în cizme, era prin educație și gusturi mai francez decât mulți nobili francezi. Iar în acest punct îmi vine în minte fabuloasa istorie a Ouălor Fabergé începută în anul 1885, atunci când țarul Alexandru III a decis să-i ofere țarinei, Maria Feodorovna (Prințesa Dagmar a Denemarcei), o surpriză unică: un ou-bijuterie, pentru a marca sărbătoarea Paștelui. I-au urmat alte 50 de exemplare, unul mai sofisticat decât altul, realizate de bijutierul Carl Peter Fabergé, în atelierul său din Sankt Petersburg.

După revoluţia rusă, bolşevicii au confiscat averea ţarilor, inclusiv ouăle Fabergé. Între 1930 şi 1933, 14 ouă imperiale au fost vândute, la ordinul lui Stalin, care dorea să facă rost de valută forte.

egg_2856134b

Majoritatea au fost cumpărate de Armand Hammer, un om de afaceri simpatizant al comunismului, dar suma nu a fost dezvăluită niciodată. De-a lungul timpului, cea mai mare colecţie de bijuterii Fabergé, 9 ouă şi alte 189 de obiecte, a intrat în posesia magnatului Malcolm Forbes. Colecţia acestuia a fost achiziţionată în 2004 de un oligarh rus, Viktor Vekselberg, care ar fi plătit o sumă între 90 şi 120 milioane de dolari.

În 1985, un singur ou Fabergé a fost vândut la New York cu 2,5 milioane de dolari, iar în 2002 un altul, numit ”Ou de iarnă”, era dat pentru 9,6 milioane de dolari. Cea mai scumpă piesă Fabergé vândută vreodată, ”Oul Rothschild”, creată în 1902, a fost vândută în 2007 cu 17,8 milioane de dolari.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.