La dans, cu apa, in Barcelona!

Prima fântână muzicală am admirat-o în 1988 la Erevan. Mi-aduc aminte ca am rămas impresionat de muzica pe care se înălțau jeturile de apă, o muzică gravă cântată la duduk, un instrument de suflat, tradițional armenesc. Atât de mult m-a impresionat muzica aceea, încât seara, la o petrecere privată, prietenul meu Pogos l-a adus pe interpret să-mi cânte direct. Așa înțeleg armenii prietenia.
water_music_erevan

După ani buni, am revăzut jeturile de apă săltând pe ritmurile muzicii la Barcelona, unde găsim, la baza Muzeului Artei Catalane, una dintre cele mai frumoase fântâni săltărețe din lume, Font Magica. Într-o seară răcoroasă de iunie, înarmat cu aparatul de fotografiat și trepiedul, traversez Plaça Espanya dinspre Gran Via de les Corts Catalanes, și mă postez minute bune pe la mijlocul Avinguda de la Reina Maria Cristina, pentru a trage câteva cadre din depărtare. Dar până îmi reglez timpul de expunere, programul se oprește, astfel încât trebuie să mai aștept câteva zeci de minute pentru partea a doua, care începe apoteotic cu „Barcelona” interpretată magistral de Freddie Mercury și soprana Montserrat Caballé. Urc pe scările ce se transformă seara în cascade luminate și fotografiez fântâna de sus, iar printre Tores Venecianes (Turnurile Venețiene) se zărește silueta fântânii proiectate de arhitectul Josep Maria Jujol, acum dominată de Font Magica și, undeva în depărtare, colina Tibidabo.

montjuic-palau-nacional-barcelona

Și uite-așa, dintr-o dată, m-am îndrăgostit din nou de mare, de muzică și de unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, Barcelona, orașul artiștilor plastici Joan Miró și Salvador Dalí, al arhitecților Antoni Gaudí și Lluís Domènech i Montaner, sau al cântăreților Montserrat Caballé și Josep Carreras.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.