„V-am lasat saraci si prosti, va gasesc si mai saraci si mai prosti”

constantin-brancusi-tg-jiu

Pentru că tot se face chetă pentru „Cumințenia pământului”, mi-am adus aminte de Brâncuşi și despre modul în care îl celebrează Franța, patria sa adoptivă, care i-a reclădit atelierul din timpul vieții lângă cel mai mare centru cultural al Europei, Centru Georges Pompidou. Să ne reamintim că artistul originar din Hobița, a ales să-și petreacă mare parte din viață și carieră în Franța, departe de țara natală și de oamenii care l-au dezamăgit.

atelier-brancusi-by-sara-robertsson-02

Cele mai importante opere ale maestrului sunt la Muzeul de Artă Modernă de la Paris, dar și cele mai multe amintiri. Totuși, Brâncuși, in 1951, cu 6 ani înainte să moară, s-ar fi oferit să-și doneze toate sculpturile statului roman.

constantin_brancusicoloanainfinitului_627x

 

Comuniştii au format o delegație, alcătuită din Constanta Crăciun, ministrul Culturii, de profesie ţesătoare, Teoharie Georgescu, de la Ministerul de Interne și Leonte Rautu, care urma să devină ideologul partidului. Cei trei delegaţi, care n-aveau nimic de a face cu arta, s-au întors în țară și i-au spus lui Gheorghiu Dej că orice țăran neinstruit putea face sculpturi ca ale lui Brâncuși.

 

Astfel, operele cele mai importante au rămas la Paris, iar atelierul sau, refuzat de comunişti, rămâne in continuare proprietatea statului francez. Sute de mii de turisti îl vizitează la Paris. În timpul ăsta, statul român se chinuie să cumpere o lucrare a artistului care a stârnit reacții contradictorii la expunerea, în 1910, la Muzeul Național de Artă al României.

Partea tristă a acestei povești este că doi dintre cei mai importanți artiști români se află îngropați departe de țară: George Enescu, in Cimitirul Père-Lachaise și Brâncuși în Montparnasse.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.