Vatican – Piata San Pietro

Când Charles Dickens a descins la Roma, la 30 ianuarie 1845, venind de la Genova, era o zi ploioasă, umedă, cu străzi invadate de noroi. Ajuns la Vatican, scriitorul nota: „Frumusețea pieței (n.a. San Pietro), flancată de un grup rafinat de coloane și fântânile cu apă prospătă, te frapează de la început. Basilica, de sus de la cruce pană jos la pământ, este iluminată cu felinare nenumărate, care-i definesc formele și îi pun în evidență fiecare cornișă, capitel sau ornament. Te aștepți ca în fiecare moment să se întâmple ceva binecuvântat de Dumnezeu. O astfel de senzație nu poate fi uitată niciodată.”

Paradoxul la această catedrală din inima Vaticanului este că în anul 1 d.Hr. pe locul bazilicei se afla Circul lui Nero și un cimitir. Conform unei tradiții păgâne, Sfântul Petru a fost martirizat în circ și îngropat în apropiere. În 324 d.Hr., Împăratul Constantin cel Mare, a început construcția unei bazilici impresionante, pornind de la locul unde era înmormântat apostolul, loc în care a amplasat altarul. În secolul al XV-lea, timpul a lăsat urme adânci pe basilică, astfel încât a trebuit reclădită sub îndrumarea vestitului arhitect Donato Bramante.

Accesul spre Loggia Panoramica se face fie urcînd cele 537 de trepte, fie cu liftul, până la prima terasă, mult mai vastă, și apoi încă 326 de trepte cu piciorul. Efortul este imens, treptele fiind extrem de înalte, iar coridorul în spirală foarte îngust. Ultimle 80-100 de trepte sunt o golgotă, între centrul tău de echilibru și poziția aplecat spre dreapta, impusă de curbura cupolei, ducându-se o luptă crâncenă. Dacă îți învingi spaimele și oboseala, odată ajuns sus, te poți bucura de o priveliște panoramică încântătoare a Romei.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.